gambar

Rabu, 7 Mei 2014

homemade jeruk mangga...

JERUK MANGGA...Fuh...sesape yg ngah mengidam ampun dan maaf saya pohon.... sebenarnya nak cerita mengenai jeruk mangga yg saya pelajari beberapa hari lepas...ingatkan saya jer dlm umah ni yg gemarkan jeruk mangga...ropanya..... en.suami n anak kedua saya juga menggilai jeruk mangga....alahai....


Ni kononnya buat satu bekas besar...sekali mlm td tgk asal mcm tggl sikit...rupanya mmg ttg sedikit.... x pelah..janji dimakan bukan dibuang...kan dah jadi membazir plak...


Hi...hi...hajat dihati nak bawa blk kg bagi mak n bpk rasa...nampaknya kenala buat yg lain...ngan cuaca yg panas letakkan dalam peti ais..memang x ingatla time makan 2...
Disini saya kongsikan resepi cara buat jeruk mangga tanpa pengawet...

Bahan2nya :
Buah mangga muda (ikut suka bape
biji..nak byk jadinya..byk mangganya)
Sedikit air kapur sirih & garam ( nak bg rangup)
Sediakan air gula yg mmg cukup manis (masa rebus air gula campurkan gula batu untuk kekal rangup)

Cara membuatnya :
Potong mangga jgn terlalu tebal n terlalu nipis... (tgk dlm gambar yg saya sertakan). Siap potong mangga basuh bersih2 dan kemudian rendam ngan air kapur sirih+ sedikit garam.harus diingat garam dan kapur sirih jgn terlalu banyak nanti akan jadi pahit..rendam semalaman..
Selepas semalaman, basuh bersih2 dan toskan kemudian letak dalam 1 bekas dan siramkan dengan air gula tadi..pastikan air gula tadi dah sejuk atau suam2 kuku dan betul2 manis... biarkan sehari atau sehingga jadi..kemudian bila dah jadi jeruknya masukkn dalam peti ais...bukan apa, takut basi sebab tidak menggunakan pengawet atau ubat...sedia untuk dimakan..


Ini adalah stok kali kedua... nak buat lebih byk sikit..bkn apa teringat2 kat mak n bpk kat kg..harap2 menjadi dengan jayanya jeruk saya ni...lagipon en.suami dan anak2 suka.. bersemangatla saya membuatnya...akan datang saya akan kongsikan pulak resepi kerabu mangga sotong  pulak ya...tunggu...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan